Fietsend door Amerika
Bron: Notitieboekje (1979-1980)


V oor Peter Roeleveld kwamen het motief, de motivatie en het moment om iets 'Once in a Lifetime' te gaan doen, in de zomer van 1979 te samen. Na een roerige periode als groepsleider in het St Anthony Abbott Kindertehuis had Peter enorme behoefte te vertrekken, ver weg van alle conflicten ergens waar hij alleen kon zijn met zijn eigen problemen en gedachten. Twee maanden later besteeg hij zijn 'Ironhorse' Coco en vertrok 'het stel' vanaf het strand van Miami richting het strand van San Diego. In de daarop volgende maanden maken Coco en Peter deel uit van een groot avontuur door het verleden en heden van Amerika. Blijkbaar had deze slungelachtige, lange en ietwat onzekere wielrenner met zijn rode joggingbroek en stuntelige Engels iets ontwapenends wat resulteerde in mooie, interessante en soms fascinerende ontmoetingen. Maar tijdens de euforie aan de westkust zorgt een vreselijke gebeurtenis met een traumatisch einde ervoor dat de schoonheid van de reis plotseling eindigt in volledige duisternis.

12 januari 2005 (25 jaar later)

Het is een koude winternacht; regen en hagel teisteren mijn huis. Ik zit in mijn luie stoel en drink een glaasje Amaretto en mijmer een beetje weg terwijl op de achtergrond de radio aan de intro van 'Coward Of The Count' begint.
Het nummer veroorzaakt iets in mij dat ik al voor heel lang had weggestopt.
Ineens realiseer ik me dat het precies een kwart eeuw geleden is!
De alcohol helpt mijn gedachten om dieper en dieper in mijn geheugen te kruipen. Na wat omzwervingen botsen zij op een denkbeeldige muur die ik zorgvuldig heb opgebouwd om me te beschermen tegen de herinneringen aan een vreselijke tragedie uit het verleden.
De amaretto maakt mij roekeloos en dit maakt het dat ik mezelf dwing door deze denkbeeldige muur heen te worstelen. Ik moet van mijzelf op zoek gaan naar de tragedie!
Het is niet te missen, want direct achter de muur is het overal.
De eerste flashbacks gaan over een jonge man die in gesprek is met een officier van het Leger des Heils. Nog maar een week voor deze ontmoeting had hij met succes en vol trots zijn fietstocht van kust tot kust volbracht.
Na het bericht van de officier vertoont zijn gezicht geen euforie, geen trots meer, maar een diepe, diepe droefheid en wanhoop. De schoonheid van zijn reis is in een oogwenk veranderd in een grijze massa.

De tragedie was zo intens dat hij, eenmaal thuis, besloot de herinneringen aan deze episode van zijn leven voortaan volledig te blokkeren.

Geschrokken ontwaak ik uit mijn gedachten en ga op zoek naar mijn notitieboekje dat ik al die jaren onaangeroerd had gelaten. Bij het lezen van de aantekeningen herinner ik me duidelijk de plaatsen, situaties en mensen die ik heb beschreven. Het is een klein boekje (formaat 12x7 cm) vol met notities, berekeningen en namen.

    Soms met grote zorg geschreven,
    soms bijna onleesbaar,
    soms met waardevolle ervaring,
    maar aan het eind met alleen maar verdriet

Zonder pauze verslind ik het boekje en na het lezen van de laatste bladzijde voel ik geen wanhoop meer, alleen melancholie. Tegelijkertijd broeit er een onbeschrijfelijk verlangen om het verhaal achter de notities te verhalen.
Met vochtige ogen sluit ik het boekje, neem een flinke slok en mompel 'sterk spul die Amaretto', terwijl ik een traan weg pink. Tegelijkertijd weet ik dat het tijd is om dit verhaal aan mijn vrouw en kinderen te vertellen.

Hier een voorproefje, zes verhalen uit het boek die zes bijzondere ontmoetingen beschrijven (in het Engels).Hier mijn notitieboekje die ik tijdens het fietsen gebruikte (1979-1980).
Deze notities zijn de bron voor mijn boek 'Coco en Flo'. Alle verhalen zijn waarheidsgetrouw beschreven en waren gedetaileerd opgetekend in dit notitieboekje.

Uiteindelijk heb ik bijna vijftien jaar over het beschrijven van de reis in boekvorm gedaan en hoop oprecht dat de lezer gedurende zijn of haar reis door de 530 bladzijden op dezelfde momenten voelt, ruikt, ziet, haat en liefheeft.
Het is Engelstalig, autobiografisch en als paperback en e-book te bestellen in dertien landen. Het boek heeft, echter zonder heel veel succes, meegedaan aan de The Kindle Storyteller Award 2020